miercuri, 23 iunie 2010

Tiparul de baza pentru maneca(rochie si bluza)

Pentru a incepe calcularea dimensiunilor avem nevoie de :








Calcularea dimensiunilor necesare tiparului de baza:

























Masurarea inaltimilor necesare proiectarii tiparului de maneca (sunt dimensiunile desenate cu verde):


























Perimetrul rascroielii manecii, daca nu cunoastem nici un program de desenare a tiparului, se va masura cu un centimetru. Cum?  Vom incepe dintr-un capat al conturului si ne vom plimba cu centimetrul de-a lungul conturului astfel incat partea gradata a centimetrului sa fie tot timpul pe contur.

Reteaua de baza a tiparului de maneca + conturul inchis al acesteia:


























Conturul deschis al manecii:


























Asezarea tiparului in partea de jos:


























Tiparul final de maneca:

6 comentarii:

  1. ma chinui sa inteleg tiparul manecii dar nu reusesc va rog ajutati-ma si pe mine am ajuns la ce e mai usor cred la o bluza si acum ma incurc va multumesc de ajutor

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunteti grozava! Faceti un mare bine cu toate explicatiile pe care ni le impartasiti. As dori tare mult sa aflu mai multe despre modificarea tiparului clasic de maneca pentru a obtine maneca bufanta si maneca tip raglan. Tot la fel de interesata sunt si de modificarea tiparului de baza al bluzei pentru a obtine bluza/tricou cu maneca cazuta(nu stiu denumirea tehnica in cazul in care exista). Va felicit inca o data pentru blog !

    RăspundețiȘtergere
  3. nu reusesc sa inteleg la maneca clasica care parte vine la fata si care la spate. Banuiesc eu, partea din stanga a pozei vine la fata si partea dreapta a pozei la spate; dar nu sunt sigura. Va rog, ajutati-ma si pe mine sa inteleg cum vine cu maneca asta pt rochie.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu reusesc sa inteleg la maneca clasica care parte vine la fata si care la spate (ma refer la partea de sus a tiparului, cea care vine de la umar la subbrat). Banuiesc eu, partea din stanga a pozei vine la fata si partea dreapta a pozei la spate; dar nu sunt sigura. Va rog, ajutati-ma si pe mine sa inteleg cum vine cu maneca asta pt rochie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ati gandit corect si ca sa nu va incurcati, corelati cele doua rascroieli ale manecii (fata si spate) cu cele doua contururi ale capului de maneca, masurate din punctul cel mai inalt al manecii (unul spre stanga si unul spre dreapta)Dupa cum se vede si din tiparul de baza al rochiei, la spate conturul superior este mai mare.

      Ștergere
  5. Nelly, partea care are o curba mai abrupta vine in fata si partea care are o curba mai lunga si mai putin abrupta este mereu partea din spate. Chiar daca ai in fata o maneca pe care lipsesc orice semne, asaa le deosebesti.
    Anca, grozav e blogul tau!!!

    RăspundețiȘtergere